Hari khamis lepas masa dok beli bahan nak buat nasik lemak kat Chow Kit, mata aku melilau tgk ikan2 tgh bergeliat-geliut nak lepaskan diri! Ade tuh..ikan keli dah merayap kat lantai! Bravo! Usaha nak lepaskan diri berjaya..kikiki...jgn harap ler bjaya. Elok aje ikan tuh melompat..cepat2 aje bdk jual kutip blk! Wakakaka..
Eemm..disebabkan dah lama x mkn ikan patin masak tempoyak...so..hubby pon beli ler sekor. RM 5 sekilo! Pilih yg kecik aje sbb yg mkn pon aku ngan hubby aje. Sekor rege RM 3. Ok ler tuh dr rege kat Pahang. Aku tanye kat pasar malam Simpang Maran hr rabu..ikan patin sekilo RM 13!!! huhuhuhu...aku rasa ..taste dia same aje. Ntah bela ker..beli kat tokey ikan ker..tak tau ler!
Ok..mari kita masak!
Bahan2 yer :
1 ekor ikan patin (dibasuh dgn limau utk hilangkan bau hanyir)
4 sudu tempoyak (bubuh lebih pon ok gak!)
3-5 batang Daun Kesum
1-2 batang Bunga Kantan (dibelah)
2 batang Serai (diketuk)
1 biji Bawang Merah (ditumbuk)
1 inci Kunyit Hidup (ditumbuk)
1/2 inci Halia (ditumbuk) - xde pon xpe
1 hiris Lengkuas (ditumbuk) - xde pon xpe
10-15 batang Cili Padi (ditumbuk)
2 batang Cili Merah (ditumbuk)
1 keping Asam Keping
2 cawan Air
Minyak, Gula dan Garam
1. Tumbukkan bawang merah, kunyit hidup, halia, lengkuas, cili padi dan cili merah. (klu nak blander pon blh..tp lg sedap klu ditumbuk).
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg ditumbuk td. kacau hingga naik bau.
3. Masukkan serai, bunga kantan dan daun kesum.
4. Masukkan air, tempoyak dan ikan patin,
5. Masak sehingga mendidih.
6. Selepas itu, masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Masak sehingga kuah jd pekat.
Ikan Patin Masak Tempoyak |
Dah siap! Apalg bedal ler!
ADIOS AMIGOS!! CHOW!!
No comments:
Post a Comment