Sunday, January 23, 2011

Cendol Cap Khalis

Haaa...meh kita buat dessert plak. Knape nama dia Cendol Cap Khalis sbb..aku guna jenis Santan Sawit cap Khalis. Santan sawit Khalis ni ade dijual kat Giant, Bintang, JJ dan supermarket yg kureng ade nama..kikikiki. Kelebihan santan sawit nih..dia xde kolestrol, kandungan lemak pon kurang bbanding santan kelapa biasa dan penuh dgn vitamin. (Promosi nih!). Aku kenal Santan Sawit Khalis nih masa pergi MAHA thn lepas. Rege dia RM 6.49 aje.

Jom..kite buat cendol!

Bahan2 yer :
500 ml Santan Sawit Khalis
1000 ml Air utk santan (santan xpe klu byk sbb kite minum cendol nih)
1/2 sudu Garam
250 gm Gula Merah
250 gm Gula Pasir
250 ml Air utk masak Gula
500 gm Cendol (1 paket cendol ler senang crite!)

 1. Utk santan - Campurkan Santan Sawit Khalis, air dan garam. Masak sehingga mendidih.
 2. Utk Air Gula - Campurkan Gula Merah, Gula Pasir dan air. Masak sehingga gula cair dan mendidih.
3. Campurkan santan bersama cendol & air gula secukupnya. Bubuh ais.
Cendol Cap Khalis
Jom minummmm..!!!

ADIOS AMIGOS!! CHOW!!

No comments: