Sunday, January 11, 2009

Selamat Tahun Baru Masihi - 1430! Happy New Year - 2009!

Emm..dah lama aku tak jengok blog nie..rindu sgt jari jemariku ini nak menaip tentang bermacam2 cerita sepanjang minggu lepas. Penat memang penat..tp best plak rasa yer!


25 Disember 2008

Adik ipar aku bertunang. Grand jugak sebab di atas kemurahan hati aku tuk sponser "Mini Pelamin" buat dia. Alah...tu alasan aku tuk tidak ke dapur bersama2 makcik2 & kakak2 ipar aku. Malas lah...ramai sgt dah yg buat keje2 dapor...so..baik aku buat plan..aku lantik diri aku jadik engaged planner & bikin Mini Pelamin yang orang cakap..."Cute yer..!!" hehehehe...orang yg cakap tau...aku tak SS tau!

Pihak lelaki datang dari Kelate..dgn hantaran 7 dulang berbalas 9 dulang dari pihak adik ipar aku nie. Ok ler tuh..
Setelah penat membereskan hal2 kemas mengemas...teros aku balik umah sebab malam yer aku dah kena pergi ke JB plak...huhuhu...

26 Disember 2008

Aku bertolak dari umah lepas tgk crite Nyai Rapid KL tuh...abis jerk crite tu..tros aku 3 beranak sumbat dlm krete dan menuju jer destinasi yang blom penah laki aku jejaki..Johor Bahru. Dari pukul 11.30 malam...berhenti isi minyak kat tol Sg Besi...berhenti tido2 ayam kat perhentian aper ntah...pastu sambung balik jalan...mata still ngantuk lagi...sambung balik tido kat tepi highway kulai...agak2 dah dengar ayam berkokok...kitaorg teroskan perjalanan dan akhir yer...sampai jugak ke JB pd pukul 7 pagi yer...tp dah memang kitaorg budjet nak sampai JB pagi sbb senang...sampai2 jerk dah blh buat misi terancang. Misi aper??? hehehehe...

Jenuh ler aku mencari port baik nak gie mandi..akhir yer..surau comel kat Kg Stulang Laut jugak yg jadik mangsa tempat kitaorg mandi pagi...huhuhuhu..mak terpaksa nok..ampun...Lepas siap2kan diri..kitaorg pegi ler kat breakfirst kat bangunan sebelah KTM JB. tgh dok layan makanan...dtg ler idea nak masok Singapore..hihihi...pasport dah bawak nih..apalagi...terlaksana jugak ler misi aku nak gie Singapore tuh..yahooo!!!

Dgn tiket rege RM 7.30 tuk 3 orang ...diulangi..tuk 3 org!!(murahkan..kan..kan..)..bermulalah perjalanan aku 3 beranak ke Singapore. Sampai kat Woodland..kretapi berenti tuk cop pasport. Lepas tu..perjalanan misi aku di teroskan sampai ke Tanjong Pagar, Singapore..yeyeh..dah sampai!! Sampai jerk..laki aku ajak pegi kat 1 makam wali2 Allah. Makam Habib Noh. Tak jauh dr stesen kretapi tu. Jln kaki jerk..berpeluh jugak ler aku dibuat yer. Anak aku dok tanye2..dah sampai ker blom? Sampai kat makam tuh, laki aku suruh berdoa..berhajat aper yg patut di atas kebarokah yer Habib nie. Mengikut crite, Habib nie klu pegi beli barang kat mana2 kedai..nescaya lepas tu kedai tersebut akan maju perniagaan yer. Subhanallah...

Selesai berdoa di makam tu, laki aku ajak jumpa org yg jaga makan tersebut, tua org yer tp muka dia bersih sgt2. Bila laki aku ckp yg kitaorg nie dtg dari KL & memang berniat klu dpt masok Singapore nie..memang berhajat nak ke makam dulu...teros org tua tu ckp.. "Alhamdulillah...di berkahkan sepanjang pjalanan anak ke mari.."..terkedu aku dibuat yer. Lepas tu..laki aku minta doa2kan untuk anak aku supaya dia jadi anak yg soleh...tinggi org tua tu angkat tgn tuk doakan anak aku..part nie yg aku tak tahan..laki aku dah meleleh2 airmata dia. Automatik tau! Tak tau kenapa...sebak jer perasaan time tuh. Bila aku suruh anak aku salam & cium tgn org tua tu...org tua tu plak yg cium tgn anak aku dgn alasan anak aku tu suci..blom ada dosa. Huwaaahhhhh..insaf..insaf..

Selesai kat makam tu...kitaorg jenjalan kejap2 kat Vivo City...ingat nak masok Sentosa..tp..takut tak sempat nak blk plak karang sbb aku dah beli tiket balik petang tu jugak. Lepas ke Vivo..aku gie Mustafa Centre plak..alah..tempat tu mcm Mydin..tp barang2 dia ade klas skit dr Mydin. Sblom masok Mustafa tu..laki aku gie semayang Jumaat kat masjid yg berhadapan ngan kompleks Mustafa tu. Kira kawasan kat situ...mcm kat Masjid India. Penoh ngan org India ajer.

Dok leka shopping2..tgk jam dah dekat pukul 4.30 petang. Tiket balik pukul 7.30 ptg. Sebelom aku kena tinggal dek kretapi..baik aku chow dulu. Dlm pd tuh..sempat gak singgah kat kawasan Masjid Habib. Kat situ mcm ader jualan barang2 mcm kat CM. Kira barang2 seni gitu. Sudah tu..baru kitaorg amik cab & teros gie kat stesen kretapi.

Alhamdulillah...memang sepanjang perjalanan aku kat sane hari tu..sgt2 dipermudahkan. Mungkin berkat doa org tua kat Makam Habib Noh tu kot...

27 Disember 2008

Bermalam kat hotel murah, aku tak kisah pon. Bukan yer nak buat aper..nak tido jerk. Dgn katil saiz Queen, bg aku itupon dah ckp bagus tuk merehatkan badan.

Pagi yer..aku ronda2 kat bandar JB. Byk jugak peluh yg terhasil drpd sesi aktiviti berjalan kaki dari 1 bangunan ke 1 bangunan. Kater nak kuruskan badan..kui..kui..kui.. Bila dah penat...lepak kat ader 1 laman tak tgh JB tuh..laman aper ntah..aku lupa plak nama dia..klu mlm sabtu slalu ader band2 buat show. Kat situ ader ler cafe jual ABC..aku order ler satu ngan air kosong. Takde ler sedap maner pon..yg buat aku sakit hati...air kosong tu dia blh charge 50 sen! Diulangi 50 sen!! Nak sound..tempat org..myumpah2 aku kat dlm hati. Aper..dia ingat aku nie org Singapore ker? Lu sudah bikin gua panazzzz!!!! Abis dari tu..tros balik hotel. Takde mood nak jenjalan...hihihi..lagipon..kaki aku dah lenguh!


28 Disember 2008


Lepas check-out hotel..aku pon jenjalan ler buat kali terakhir yer..sempat ler rayau kejap kat JB City Square..Pantai Lido..Plaza Angsana..eemm...biasa ajelah..KL jugak yang hebat! Kota Metropolitan yang dipenuhi dgn arus kemajuan pon..takde charge nasi..lauk ikan keli ngan sayur yg cipot dgn rege RM 8.50!! Sorry org Johor...bukan nak kutuk..tp itulah hakikat yg aku hadapi di sepanjang sesi jelajah aku kat negeri korunk tu..


Adios Johor...Welcome Negeri Sembilan..sesi jelajahan aku diteruskan ke Port Dickson, N.9 plak. Bila lagi nak jalan jauh dgn rege minyak yg tgh murah nie. Jgn sia-siakan peluang yg diberi. Cuti-cuti Malaysia ler skit! Dari Johor ke N.9..tak ambil masa yang lama..kira dlm 2-3 jam jer.


Aku gie PD pon sbb kakak ipar aku dah booking 1 apartment tuk buat Kulaan Banjar Family Day kat sana. Family laki aku rajin klu buat2 family day nie. Aku ikut jerk. tak kesah ler..janji aku dapat berendam kat kolam ngan mandi pantai. Nak lepas gian! Malam yer..kitaorg buat BBQ dgn games skit2. Alah..buat2 seronok budak2 jerk.


29 Disember 2008


Siap2 nak balik KL dah..maka berakhir ler sesi jelajahan bahagian utara Malaysia yg telah aku lalui. Macam2 kenangan yang manis..pahit..masin..kelat yang akan menjadi memori aku di sepanjang cuti 5 hari nie..


Harap2...tahun depan..aku akan bercuti ngan lagi best dari cuti yg skarang ni..


Chow! Adios Amigos!

2 comments:

~~Ms.LuVLyHoNeY~~ said...

bestnya baca rentetan cuti akak..
best atu ada family mcm family laki akak happening je suka la..bila kita selalu jalan2 ni luas sket pemandangan tak gitu akak

wongjowo said...

luas pemandangan..byk plka duit yg kena kuar ida oiii..